Penil protez, halk arasında daha çok mutluluk çubuğu olarak bilinir. Bu çözüm, doğal ya da tıbbi tedavi yöntemlerinin yaşadığınız sertleşme bozukluğunu (erektil disfonksiyon problemini) tedavi etmede yetersiz olduğu vakalarda tavsiye edilir. Penis içerisine yerleştirilen penis protezi, anatomik sertleşmenin gerçekleşmesine yardım eder.
Sertleşme bozukluğunda kullanılan diğer operasyon dışı yöntemler işe yaramayabilir. Bu tip bir durumda penis protezi, kalıcı çözüm olmasının yanı sıra memnuniyet oranı da oldukça yüksek bir tedavi yöntemidir. Uzun sürmeyen ameliyat sonrası penis içerisine yerleştirilen iki adet mutluluk çubuğu, tipine göre bükülerek ya da şişirilerek sertleşmeyi sağlamaktadır.
Sertleşme sorunu yani erektil disfonksiyona sahip fakat ameliyat dışı (medikal tedavi, enjeksiyon tedavisi, vakum aletleri vb.) operatif olmayan tedavi tekniklerinin denenmesine karşın istenilen seviyede iyileşme görülmeyen kişilere penil protez takılabilir. Bu kişilerde oluşan sertleşme bozukluğu;
- Diyabet,
- Omurilik hasarı ya da zedelenmeleri,
- Multiple skleroz gibi rahatsızlıklara bağlı gelişebilmektedir.
Ayrıca;
- Sigara kullanımı,
- Yetersiz fiziksel aktivite,
- Stres ya da kaygı gibi durumlarda da meydana gelebilmektedir.
Bu problemin oluşması durumunda üroloji hekimine başvuran kişiler, doktorların öngördüğü ameliyat dışı tedavi yöntemlerini uygulamaktadır. Bu tedavilerin başarı oranı kısmen iyi olsa da sorunun kalıcı çözümünü tam olarak sağlayamazlar. Bu durumda 40 yıldan uzun zamandır kullanılan bir teknik olan penil protez tedavisi uygulanmaktadır.
Temelde iki tip mutluluk çubuğu vardır. Bunlar tek parçalı (malleable) ve üç parçalı şişirilebilir çubuklar olarak ayrılırlar. Tek parçalı penis protezleri, herhangi bir mekanik bileşene sahip olmadıkları için uzun yıllar boyunca kullanma fırsatı sunarlar. Ayrıca maliyet bakımından da üç parçalı protezlere göre daha avantajlıdırlar. Ayrıca tek parçalı protezler bükülebilir yapısı sayesinde pratik bir kullanıma imkân tanır. Yine de bazı kişiler oluşan sürekli sertlik hali sebebiyle üç parçalı protezleri tercih sebebi olmaktadır.
Üç parçalı protezler şişirilebilir pompa aracılığı ile birkaç kez şişirilerek yarı ve tam sertleşme özelliğini barındırırlar. Bu sayede doğal gözüken bir sertleşme olduğu için memnuniyet oranı da yüksek bir protez tipidir. Penil protez tedavisi planlanan kişiler üroloji doktoruna danışmalıdırlar ve hangi protezin kendileri için daha uygun olduğuna doktorun tavsiyeleri ile karar vermelidirler.
Mutluluk çubuğu sertleşme bozukluğu tedavisinde uzun süredir kullanılan bir tekniktir. Bu sebeple de Avrupa Üroloji Derneği tarafından yayımlanan kılavuz doğrultusunda sertleşme bozukluğu tedavisi kapsamında kullanılması tavsiye edilen teknikler ve genel olarak sırası listelenmiştir. Bu rehbere bakıldığında sertleşme bozukluğu tedavisinde öncelikli olarak;
- Sildenafil,
- Tadalafil,
- Vardenafil gibi ilaçların kullanılması önerilmiştir.
Bu tedavilerin başarılı olamadığı durumlarda penil enjeksiyonlar ve vakum aletleri gibi yöntemler tavsiye edilmiş olsa da bu yöntemler sertleşme sorununa kalıcı bir çözüm sağlamamaktadır. Yalnızca bu tedavi yöntemlerinin denendiği ve iyi sonuç alınamadığı durumlarda penil protez uygulaması yapılabilmektedir.
Tüm penil protez ameliyatlarının ortalama %90 ila %95’i başarılıdır. Yani diğer bir deyişle penil protezler uzun süreli ve sorunsuz bir cinsel ilişki için gayet uygundur. Yapılan pek çok çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre penil protez taktıran kişi ve eşlerinin tedaviden memnuniyet oranları oldukça fazladır. Yine aynı çalışmada hastaların ve eşlerinin %93’ü tedaviden ve sonuçlarından memnun olduğunu belirtmiş ve aynı durumun tekrarlanması halinde aynı tedaviyi yaptıracaklarını belirtmiştir.
Penil protez penisin sertleşmesine yardım eden bir protezdir. Bu protezler idrar ve sperm çıkışının yapıldığı üretra adlı kanala değil, bu kanalın iki yan tarafında yer alan corpus cavernosum olarak adlandırılan kanallara yerleştirilirler. Bu sebeple idrarın üretilmesine ya da vücut dışarı atılmasına herhangi olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca mutluluk çubukları takılan hastaların sperm üretiminde de herhangi bir negatif etkiye sahip değildir. Bu sebeple bu bireylerin de çocuk sahibi olmalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.