CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR

 Cinsel yolla bulaşan hastalık ne demek?

Cinsel ilişki sırasında kişiden kişiye vücut salgıları yolu ile bulaşan çok sayıda bakterinin, mantarın, virüsün ve parazitin ortaya çıkardığı hastalıklar olarak tanımlanır. Bu hastalıkların görülme sıklığı bütün dünyada hızla artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyada her gün 1 milyondan fazla yeni vakanın olduğunu bildirmektedir. Bugün için tanımlanmış 25’den fazla mikroorganizmanın hastalıklara yol açtığı ve cinsel yolla bulaştığı bilinmektedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar neden olur?

Bu hastalıklar cinsel ilişki sırasında semen ve vajinal sıvılar gibi vücut salgıları ile ya da ciltten cilde direk temasla bulaşmaktadır. Bunların bir kısmı sadece genital bölgeyi ve çevresini tutarken bazıları tüm vücuda yayılıp sistemik hale gelme eğilimindedir.

Üretrit: Üretra dediğimiz idrarı mesaneden dışarı taşıyan boru şekline sahip organın iltihabi hastalığıdır. Etkenler: Herpes Simplex Virus, Chlamydia Trachomatis (Klamidya), Mycoplasma Genitalium, Trichomanas Vaginalis, Neisseria Gonorrhoeae (Bel Soğukluğu/Gonore), Ureaplasma Urealyticum, Gardnerella Vaginalis.

Genital Herpes (Uçuk): Herpes simpleks virüsün (HSV) neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Genellikle HSV-2 sebepli olmakla birlikte her iki tip HSV de genital uçuk nedeni olabilir (HSV-2: %85-90, HSV-1: %10-15).

Genital Siğil (Kondilom): Etken HPV’dir (Human Papilloma Virus). Otuzu aşkın tipi genital sistemi enfekte eder.

AIDS (HIV), Hepatit (HBV & HCV), Frengi (Sifiliz), Molluskum Kontogiozum (MCV), Yumuşak Çıban (Şankroid), Donavanoz (Granuloma İnguinale), Kasık Biti (Pediculosis Pubis) ve Uyuz (Scabies) günümüzde sık izlenen diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?